Colliekompisarna

Direktlänk till inlägg 23 september 2011

Att tänka på inför rallylydnadstävling!

Av Marru - 23 september 2011 22:49

Nu har ju rallylydnaden varit officiell i några månader, och vi har hunnit vara med på några tävlingar. Vi hann ju avverka några inofficiella innan det blev officiellt. Det är säkert många som vill ut på en tävling och prova, men inte vågar. Nu är ju jag en riktig tävlingsnörd, jag tycker det är så roligt med tävlingar. Denna förväntan inför vad som skall hända, hur det skall gå. Alla människor runt omrking med sina hundar.


Att starta på en rallylydnadstävling är inte alls farligt. Egentligen är det bland dom allra lättaste. På ingen annan tävling så går man banvandring tillsammans med domaren som berättar vad hon vill att ni skall göra vid varje skylt. Domaren finns tom tillgänglig under hela banvandringen. Du kan närsom helst under banvandringen fråga domaren ifall du känner dig osäker på ett moment, hur det skall utföras. Det kan du inte göra på nån annan tävling, utan där förväntas det att du vet vad du skall göra.


Vad du skall tänka inför tävlingen då. Kom ihåg hundens vaccinationsintyg, och ditt eget medlemskort. Om du hört talas om tävlingsböcker så finns inte såna i rallylydnaden. Det var när det var inofficiellt som en del klubbar gjorde tävlingsböcker och sålde. Det var ju det enda sättet och bevisa att man fått sina kvalificeringspoäng. Numera ser man ju det på tävlingssidan som SBK har, och dessa poäng skall även registreras i hunddata hos SKK. Än har dom inte hunnit så långt med det. Sen skall du även ha med dig vatten och belöning till hunden, ev en stol för dig och sitta på. Det har varit många anmälningar till tävlingarna, så dagarna kan bli långa. Ibland kan det vara bra och ha med sig en bur till hunden.

Men det allra första du skall göra om du skall ut och tävla är och registrera dig och din hund på SBK tävling. Sidan kan verka lite krånglig, men när man väl lär sig är den ganska enkel. Kom bara ihåg att när registrerar din hund att du klickar i vad den kan tävla i. Finns ju en hel del alternativ tex agility, lydnad mm. Men om du skall ut första gången så skall du klicka i Rallylydnad nybörjare. När du gjort det så är det bara ut och leta efter tävlingar, och anmäla. Där går du även in när du blivit uppflyttad till nästa klass, bocka ur den förra och klicka i nästa.


Vad man bör träna på inför tävling. Nu har ju inte vi råkat ut för några obehagliga överraskningar vad gäller banor. Men vi har ju laddat ner en del banor från tävlingar som varit. En del klubbar lägger ju banskisserna på sina hemsidor från tävlingar som varit. En sak som är bra och träna på är att göra moment under språng. Tex ett moment som är svårt nog när man går är 270 º vänster. Gör det under språng, får du se hur lätt det är. Så ett tips är att träna moment som tex slalom, spiral, svängar och snurrar i språng. Men även i långsamt tempo. Hur lätt är det när hunden skall göra en 360 º grader vänster att den sätter sig i långsamt tempo? Kom ihåg att tempoändringen gäller ända tills nästa tempoändring eller tills ni kommer till mål. Med andra ord kan en domare om dom vill, göra hela banan i språng. Fast jag tror det blir mest besvärligt för dom. Det kan i vissa fall gå ganska fort redan som det är. Kan bli svårt för dom och hinna med och se allt, och vilket moment ekipaget är på. Inte tror jag dom gör alltför långa sträckor med långsamt tempo heller. Det är nog bland det tråkigaste och se ett ekipage sakta smyga sig fram på banan.


Det kan även vara bra och träna moment där du skall ha hunden att sitta framför, att du har fötterna stilla. Det är lätt hänt att man tar ett steg bakåt ifall man inte tänker till. Det fick man ju göra förut, men inte nu. Med andra ord, när du väl har stannat så skall fötterna inte flyttas åt nåt håll förrän du börjar gå igen. Sen när du har gjort moment där du går runt hunden måste du stanna till och samla ihop fötterna innan du börjar gå igen.


Sen måste man komma ihåg att man inte får belöna hunden med godis innanför banområdet. Ibland kan mål vara långt innanför bandet som markerar banområdet. Det bästa är att fortsätta förbi målskylten fram till bandet innan man börjar jubla   . Hunden vet ju alla fall inte att just det där var den sista skylten.


Så alla ni som inte har vågat anmäla er till nån rallylydnadstävling. Det är bara ut och prova. Tänk inte på att ni gör bort er eller nåt. Det har alla gjort nån gång. Dessutom så är du ju ute och tävlar med en hund. Man kan ju inte kräva att den är på bra humör bara för att du är det. Går det dåligt, då är det bara och bryta ihop, och ta nya tag nästa gång. Ja, det var lite om vad jag har upptäckt under våran tävlingskarriär inom rallylydnaden. Kommer jag på nåt mer, så skriver jag om det.


Lycka till alla!

 
 
Ann-Sofie

Ann-Sofie

24 september 2011 00:05

Kul att läsa! Toppen!

http://www.collieforever.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marru - Fredag 5 april 23:51

Så var det april igen, med allt vad det innebär. Bland annat aprilväder. Ena dagen är det så bart och fint överallt, och man känner våren. Nästa dag är det bara vitt, vitt och återigen vitt.          Första arpil var det fint väder, och då v...

Av Marru - Tisdag 26 mars 20:14

Nu har det varit lite tävlingar igen. För över en vecka sen hade vi agilitytävlingar. Klass 1 på lördag och klass 2 på söndag. Viiru och jag tävlade på lördagen. Han var duktig, placeringarna blev 3, 4, och 5. Vi var och tränade igår, och han var rik...

Av Marru - Tisdag 27 feb 20:38


Då har man varit ute och dömt igen. Hos Gävle BK. Denna gång fick jag en lite större hall och vara i än förra gången. Många duktiga ekipage vad det som vanligt. Men det blir ju lätt så i mästarklass. De finns ju ingen högra klass, och en del har vari...

Av Marru - Lördag 17 feb 22:02

Viiru och jag har varit på agilitytävling på hemmaklubben i Norberg. Vi har inte tränat mycket i vinter. Nästan bara slalom när vi varit till hallen på torsdagkvällarna och tränat rallylydnad. Då har det ju alltid stått ett slalom vid bakom sekretari...

Av Marru - Söndag 11 feb 22:04

Har varit och dömt lite rallylydnad mästarklass. Här kommer mina banor i mästarklass, från Gävle och dagens bana från Karlstad. Det blir mycket mästarklass nu.    Börjar med Gävles bana, som var först ut i år. Som jag fick trycka ihop på en yta p...

Presentation

Fråga mig

16 besvarade frågor

Chat

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Translator

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Banners

Hundsidor

Målarbodens blommor

Länkar

Recept

Väder

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards