Colliekompisarna

Alla inlägg under januari 2012

Av Marru - 14 januari 2012 18:54

Idag har vi varit på kurs, Lizzie och jag. Eller det blev nog mest jag. Upp tidigt på morgonen, rasta hundar. Sen åkte vi till Norberg. Vi skulle vara på Hotell Engelbrekt. Förmiddagen blev föreläsning av Lars Fält, etolog. Bland annat om utveckling från fosterstadie till ca 8 veckor i valpstadiet. Hur mycket vi människor påverkar tex vid parning, graviditet och valpning. Om hunden får välja så vill den helst föda sina valpar i en liten mörk lya, men vad får hon - en Bia-bädd, eller en valplåda  


Sen åt vi lunch, riktigt smarrigt, stekt gös med pressad potatis och hummersås. Nu var det nåt såsaktigt på fisken så jag skippade den där hummersåsen. Det enda som är ätbart från vatten, det är fisk. Allt det andra, som tex räkor, kräftor mm, det skall finnas kvar i vattnet och inte dras upp på land som människoföda  . Imorgon skulle det visst bli smörgåsbord. 


Efter det så gick vi upp en stund för att gå igenom vad som skulle hända på eftermiddagen. Då skulle det handla om belöning, den biten tog Tobias Gustavsson hand om. Vi skulle leka med hunden, kasta leksak, och gömma leksaken. Dom andra vid sidan om skulle göra observationer. Tex vid lek, leker hunden med matte/husse eller om det är bara leksaken som gäller. Vad som händer när man kastar leksaken, kommer hunden tillbaka eller börjar den leka själv. Samt vid försvinnandet, försöker hunden ta leksaken, eller börjar den göra nåt helt annat, eller nån annan reaktion. Sen skulle vi fundera ut, ifall leken kunde fungera som belöning.  Det var det enda Lizzie fick göra idag. Vi fortsätter på samma tema imorgon, så jag bestämde att Lizzie får stanna hemma då.


Alla fall, Lizzie började leka lite försöktigt, senare övergick leken till att hon lekte  med mig. Hon hämtade leksaken och kom till mig med den, och när den försvann så stod hon och tittade på mig förväntansfullt.


Vad jag själv kan säga om Lizzie och lek. Har tex på agilitytävlingar försökt att leka med henne före ett lopp för att få upp tempo. Men då går det inte alls att få henne och leka för hon känner på sig att jag väntar att hon skall göra nåt. Så då vill hon inte leka alls. Lek som belöning, nä skulle inte tro det   . Har provat några gånger när vi tränat. Tex vid inkallning, när hon kommit till mig, så har jag ropat BRA, och kastat iväg leksaken. Lizzie springer efter, halvvägs. Sen kommer hon på, men hallåååå, du har ju godis i fickan, varför skall jag springa efter den när du har nåt gott jag kan äta istället. Sen när hon fått sitt godis, då kan hon springa och hämta bollen   

ANNONS
Av Marru - 13 januari 2012 20:15

Vaknade imorse, och det var strålande solsken ute. Det var det fortfarande när jag gick ut med systrarna, vi gick en vända i skogen. Precis när vi var på väg mot åkern vid skogskanten, då vänder sig systrarna bakåt och ger ett varningsskall åt nånting bakom oss. Jag såg inte vad det var, men det kom alla fall inte nån tvåbent bakom oss. Kanske var det ett rådjur, eller nåt annat djur. Har inte hört att det skulle finnas vargar här i skogen vi brukar gå i. När vi började närma oss hem, då var det mörka moln på himmeln, och det hade börjat blåsa lite mer än vad det gjorde när vi gick ut. Hann inte vara inne länge förrän ovädret satt igång. Det blåste nåt så otroligt, nån snöflinga kom det också, fast inte så mycket. Det värsta var väl över på ca 25 minuter, men det blåser fortfarande hårda vindar ute.


Imorgon skall Lizzie och jag på kurs. Nu har jag tappat bort papprena om kursen, men det är mycket välkända namn bland kursledarna. Skriver mer om det imorgon. Om jag orkar hålla mig vaken så länge.

ANNONS
Av Marru - 12 januari 2012 22:40

Dagen började lugnt. Jag var ut med systrarna på morgonen som vanligt. Det var ganska halt på gångvägen, men på hälsospåret var det mycket bättre. Senare på dagen så började jag kopiera mammas släktforskningspapper. Ja, nu är det inte hon som har forskat, utan morbror har en gång i tiden varit till pastorsexpidition i Finland och fått en hel del papper där. Nu ville mamma skicka kopior till en kusin. Morbror har lovat att fixa det, men som vanligt får han inte tummen ur arslet. Tex så började han renovera mormors hus, som han bor i numera, på 80-talet. Kan ju säga att den renoveringen inte är klar än idag. När jag höll på med det så kom jag på att jag måste börja med maten, och rasta hundar. Skulle ju åka tidigare på träningen idag.


Hade kokat potatisen tidigare på dagen, gjorde en laxlåda idag, och då skall potatisen kokas före. När jag ställde lådan i ugnen så tänkte jag gå en kort pinkvända med systrarna. När jag kommer hem, öppnar dörren så ser jag nåt hemskt. Det är blod på golvet, blodfläckar på garderobsdörrarna, och det var inte lite blod   . Jag tittar på Micki och Farina, för det måste ju komma från nån av dom två. Men jag ser inget på nån av dom, och det verkar ju inte komma nytt blod heller nånstans ifrån. Så jag kopplar dem och går en pinkvända med dom också, samtidigt som jag försöker spana varifrån blodet kan ha kommit ifrån. Enda jag såg att Mickis svanstipp var blodig, det såg jag redan jag gick hemifrån, men då tänkte jag att han suttit i en blodfläck. Men så började jag titta lite närmare på den, och kom fram till att det är därifrån blodet kommit, men det verkade inte blöda mer. Han höll svansen lite konstigt när vi gick, jag trodde att han hade bajs i rumpan eller nåt. Men där var det rent. Så när vi kom hem från promenaden så hämtade jag ett gammalt nattlinne och klippte remsor av den. Lindade runt svanstippen, sen tog jag och virade bandage som vi hade hemma sen förut ovanpå den. Bandaget är köpt på Granngården, sånt som klibbar sig fast när man lindar flera varv. Micki verkar inte nämnvärt berörd över det. Men jag har suttit och funderat vad som har hänt. Maken och jag har ju diskuterat här, och det måste ha gått till så att när jag gått ut med systranra, så har Micki stått bakom min rygg. Maken sa att det fanns lite hår på dörrposten på gångjärnssidan. Så då har han troligen stått bakom min rygg, men rumpan mot dörren, och när jag stängt så har svansen fastnat emellan. Men jag hörde inte ett ljud från han när jag stängde dörren. Stackars Micki som skall råka för elände. Men han verkar ju inte bry sig om att han har svansen i bandage. Det blöder ju inte mer, men han får ha den över natten alla fall. Vill inte börja riva i bandaget nu. 


Sen när jag torkat upp allt blod, så åt jag. Laxlådan vart kanongod, och det vart så mycket att det räcker till imorgon också. Efter det åkte vi iväg på träning. Vi hade ett dubbelpass idag. Vi började med lydnad, och fortsatte med rallylydnad. Lydnaden så körde vi med kommendering. Vi hade tänkt hinna med mer, men tiden räckte inte till. Vi tog bara en del moment, linförighet, läggande, inkallning och ställande. Tanken var att vi skulle köra med kommendering för att se vad som behövs slipa på. Sen träna på det som det var problem med, och sen återigen prova med kommendering. Lizzie gick kanonbra under kommenderingen. Halterna satt perfekt. Läggandet och ställandet är det lite problem med. Hon vill gärna göra lägga och ställa sig innan kommandot. Sen sätter hon sig på "tävlingledarens" sätt upp hunden. Inkallning provade jag med att inte säga fot innan hon kommer fram till mig för att se om hon kan komma in utan glädjehoppet, och idag vart det inget. Men skall nog fortsätta och träna med att säga fot innan hon kommer fram till mig.Platsliggningen gick också bra. Jag känner mig ganska trygg med lydnadsmomenten.


Rallylydnaden gick det också bra med. Vi gjorde ingen riktig bana idag, utan det blev flera småbanor. Vi gjorde det en gång förut, och det var kanonbra. Då satt vi upp 3 skyltar efter varandra, på 7 rader. Dom 3 första med nybörjarmoment, och sen 2 med fortsättning, och till sist 2 med avancerad. Då kunde flera vara ute och träna på samma gång. Tror det var 5-6 ekipage på gång och träna samtidigt ett tag. Lizzie gick bra i det stora hela. Men så hade jag satt ett sidbyte på den avancerade raden, med en sitt-stå-sitt efter det, och sen ett nytt sidbyte. Jag har nu lärt mig att när Lizzie är på min högra sida så betyder ordet sitt, ligg. Stå har hon aldrig hört talas om   . Fast det där med ligg när jag säger sitt, det kan hon göra även hon är på min vänstra sida. Men där kan jag låta bli och säga nånting, för hon sätter sig automatiskt när jag stannar. Men det gör hon ju inte när hon är på min högra sida. Får nog börja träna på att hon sätter sig fast hon är på högra sidan och jag stannar, utan att jag säger sitt.


Clara sen då, hon var på sitt sura Clara humör idag. Hon ville inte sitta, jag fick säga åt henne flera gånger. Det enda hon ville, var och ha godis, godis, godis. Man kan inte tro att det är samma hund som gick på tävlingen i söndags. Clara är verkligen en "humörhund" . Är hon på humöret så går hon som en ängel, eller så gör hon inget alls.Av Marru - 11 januari 2012 22:54

fick jag idag, fast jag inte skulle på nåt med hund att göra. Annars så brukar ju det bli tidiga morgnar när det är fråga om hundtävlingar, eller nåt annat hundrelaterat. Som nästa vecka på lördag är det lydnadstävling som börjar kl 8 på morgonen.  Men idag var jag med mamma till vc, hon skulle ta ett fasteprov, därför fick man gå upp så tidigt. Men nu blir det inga prover på ett tag, hon skall ju till Uppsala snart och opereras.


Allt skall förresten busschaufförer vara med om. Hörde på nyheterna om en busschaufför som råkat för nåt ovanligt. Typiskt nåt som skulle kunna hämta mig. Han hade kört med bussen i tunneln, när han hörde en smäll. När han går ut och tittar då är vindrutan sönder, sen ser han en borr eller nåt som kommer in genom taket i tunneln, och ner i asfalten.


Jag kommer ihåg är jag började på GDG, och jag åkte på en gata, svängde höger, där står det en tant på hållplatsen. På med blinkers och stanna för att ta på tanten. Precis när hon skall till och kliva på, så skakar hela bussen. Båda två vart nog lika förvånade, både jag och tanten. Så jag tittade bakåt och såg nånting som rörde sig bakom bussen, så jag var ju tvungen och gå ur och titta vad det var för nåt. Det var en av kommunens gräsklippare. Men det lustiga i det hela var ju att detta hände i november, och han har ju  knappast varit ute och klippt gräsmattan nånstans. Trafikledaren höll på och trilla av stolen när jag ropade ner och sa att jag blivit påkörd av en gräsklippare,  i november   . Jag hade ju åkt med bussen på en huvudväg, och svängde höger. Gräsklipparen hade kommit från vänster, och när han korsade huvudleden som jag hade svängt in från så hade han tittat åt sidorna att det inte kommer nån, och kört rätt in i bussen. Hållplatsen var ju nästan direkt efter korsningen.


Ja, det är en av alla märkliga saker jag råkat ut för när jag körde buss.

Av Marru - 10 januari 2012 22:38

Idag var Lizzie och jag på agilityträning. Clara fick stanna hemma, hon verkade lite less på agility i lördags. Så hon får en liten paus så att hon får upp humöret igen. För när hon är på rätt humör så går hon kanonbra, om hon vill. Men det är ju inte alltid hon vill. Lizzie hon är på hugget nästan jämt.


Idag var hon alla fall på hugget. Vi tränade på en liten minibana, och lite slalom. Vi jobbar på att ha fart. Men jag har kommit fram till att blindbyten är mina favoriter. Nu gjorde jag blindbyten på ställen där andra gjorde framförbyten, men jag tycker det blir så mycket snurrande på, på mig alltså   .


Annars tidigare idag var vi till Volvo i Ludvika. Maken hade beställt nå delar till bromsen bak. Den vill bara ligga på hela tiden, och medelbränsleförbrukningen har ökat från 8,7 till 9,6. Han har hållt på och bråka med bromsen hela hösten, men den vill inte släppa. Får väl hoppas på att bilen har tid och stå still så länge att han hinner byta den. Imorgon skall jag med mamma till vc, när jag kommer hem skall han åka och träna. På torsdag skall han göra några ärenden, och när han kommer hem skall jag och hundarna åka och träna. Fredagen går väl åt för att han skall träna. Han brukar åka och träna vid 13-tiden på dagen, och kommer inte hem förrän sent på eftermiddagen. Lördag och söndag skall Lizzie och jag vara på kurs. Måndag skall maken träna igen. Sådär håller vi på hela veckan. När han kommer hem så åker jag, eller när jag kommer hem så åker han.


Sen var vi till skomakaren och köpte nya inlägg till mina skor, 2 par blev det. Slipper jag hålla på och byta. Jag har ju ett par sen förut, fast dom är ganska dåligt nu. Efter det åkte vi till djuraffären. Lizzie flexi har gått sönder, och det är så bökigt och gå med läderkopplet. Man får hålla på och dra tillbaka, och släppa det hela tiden. Flexin sköter allt det där själv. Men jag ville ha den lättare flexin, inte den här gamla modellen, dom väger så mycket. Jag hade ju tittat på Granngården att dom hade där, 275 kr. Men maken sa att man får den mycket billigare i djuraffären. Det trodde jag ju inte på, men tydligen var det så. Djuraffären tog 100 kr mindre för nästan samma flexi där. Har för mig att Granngårdens, den jag tittade på var upp till 25 kg. Men den på djuraffären var bara till 20 kg. Men det är ju den Lizzie hade förut. Det blev ju en som var exakt likadan som den gamla. Ja, det var ju ett reflexband inflätad i kopplet nu, det var det inte i den gamla. Den upp till 50 kg kostade bara 239 kr, så tom den var billigare än den på Granngården.

Av Marru - 9 januari 2012 22:56

ör julen i detta hus nu. Det enda som finns kvar är en röd hög i tvättkorgen. Ja, gardinerna fick hänga till idag för jag hade inte tid eller ork att ta dom under helgen. Men nu är allt juligt borta, dukar, gardiner och ljusstakar mm.  Det är ju en av fördelerna med julen, allt känns så nytt och fräscht. Fast det är samma gamla som innan julen, men de har ju varit undangömda ett tag. Men nu är den gamla ordningen återställd. Mina collie står på bokhyllan där tomtarna stod. Ja, nu är det är det ju inte bara collie på hyllan. Har ju dom flesta i andra sovrummet, men en del får vara här. Tror inte att det annars skulle bli så mycket omväxling i detta hus. Är ju inte så mycket för inredning, och absolut inte för det här hysteriska kring att det skall vara vitt, vitt, vitt överallt. Förresten, lever man med 4 collie i huset så får man ju anpassa sitt liv efter det. Och det gör jag mer än gärna. Hellre hundar än ett kliniskt vitt hem    .


Maken satt och slötittade på tv, det var nåt program från dansbandsgalan i Malung. Där visade dom det här som påstås vara en dans och heter gnussning. Alltså, det ser ju bara så äckligt ut det bara kan bli. Vad är det för fel med en vanlig dansfattning. Jag förstår väl om man dansar så med sin man, kille eller sambo. Men man ställer väl sig inte och gnuggar pannor med vilt främmande svettiga karlar   .  Bara tanken får mig och rysa.

Av Marru - 8 januari 2012 21:15

Idag hade vi då en träningstävling i rallylydnad på klubben idag. Det var ju en del avanmälningar. Men det vart alla fall ca 20 tappra som var med alla fall. Det var ju lite kallare idag än igår, -10 minst. Vi började med nybörjarklassen och jag var domare där. Måste säga att förra tävlingen där vi utbildade oss till skrivare några på klubben, det var en bra tävling. Vi stod ju  med en riktig rallylydnadsdomare, och det var bra träning för oss som ibland är domare på våra egna träningstävlingar. Kände att jag hade mycket bättre koll på vad som blev fel än förut, men bättre kan det bli. Ibland blir det så mycket fel efter varandra, att man inte hinner med ens som domare. Men mycket bättre än förut kändes det alla fall. Vi hade även några nya ekipage hos oss, och dom tyckte det var trivsamt på våran tävling. De skulle anmäla sig till dom 2 som är kvar, i februari och mars. Det är alltid kul. Vi har ju redan några stammisar  . De är med på alla våra agilitytävlingar också, bara för att dom tycker det är så trivsamt på våran klubb, och att allt bara flyter på.


Sen blev det dags för fortsättningsklassen, och jag startade som nummer 2 med Lizzie. Hon var ju sitt gamla pratglada jag. Men hon skäller inte, och det är ihärdigt skällande man får avdrag för. Nej, Lizzie kör med vanligt colliesnack bara   . Var och gick lite med henne ute före tävlingen, ja hon snackade ju så mycket att jag ville inte vara inne med henne att hon inte skulle störa Sussie som var inne på banan  med sin Lupus. Alla fall så provade jag lite vänstersnurrar med henne, och dom satt perfekt. Nu skulle hon Agneta Hjelm, rallylydnadsdomare så oss   . Hon har ju muttra lite över att vi inte får till vänstersnurrarna, men nu sitter dom. Fast det är väl kanske lite från dag till dag. Dom går ju väldigt mycket på humöret damerna.


Ja, så gick vi in när det blev vår tur. Hon snackade ju lite fortfarande. Men i det stora hela gick det bra. Hon var lite nyfiken på doften i 8:ans frestelse, och lite andra småfel. Men det blev bara 5 poängs avdrag, så hon fick 95 poäng och kom på 2:a plats.


Clara hade jag absolut inga förväntningar på. Hon är ju väldigt beroende på humöret. Vill hon inte så spelar det ingen roll ifall vi tränar eller tävlar. Samma sak om hon är på bra humör, då kan hon gå hur bra som helst. Ja, idag var det alla fall en sån dag då hon var på bra humör damen. Fast hon hade fått ligga i bilen med Lizzie och vänta på att få komma ut och göra nåt. Det var inte mycket och klaga på där, det var vissa saker som hon var lite sen på. Men alla fall så fick hon bara 11 poängs avdrag. 89 poäng och en 4:e placering.


Nästa träningstävling så blir systrarna blå hemma. Tror jag skall börja spåna på en bana till nästa tävling, ifall jag kommer på en. Jag har en liten idé, fast jag vet inte om det fungerar. 

Av Marru - 7 januari 2012 18:30

Då var det dags för årets första Vintercupstävling idag.   Vi skulle prova på dom nya reglerna    . Valfri tunnelingång.  Inte för att jag förstår vad det skall vara bra för. Det blir ju ännu mer och tänka på. Ja, i vilket fall som helst så skulle det det provas på idag. Det var ju annan nyhet också, fast den bryr sig inte vi oss om, utan vi fortsätter som förut. Det gäller slalomet. Numera måste man ta om från början ifall hunden går ur, eller missar en pinne, annars blir man diskad. Men vi tänker fortsätta som förut, går nån ur slalomet eller hoppar över en pinne. Inte tänker vi ställa oss och krångla med slalomet mer. Nej vi fortsätter som om inget har hänt förut.


Men för att göra hela lite kort, så kan jag skriva att Clara diskade i alla 3 loppen. Hon var lite på det humöret hon var i Ludvika i somras. Hon ville bara springa förbi alla hinder. Inget hoppande där inte.


Det var i första loppet vi skulle prova valfri slalomingång. Det stod 2 hopphinder, en tunnel och slalomet efter varandra, alla i den här ledden l  l   l   l  . Man skulle ta dom 2 första hopphindrena först, sen skulle man ta tunneln, med valfri tunnelingång, sen slalom med valfri tunnelingång, återigen genom tunneln med valfri tunnelingång, och sen vidare på dom 2 hoppen igen. När jag gick banvandringen så planderade jag så att jag skulle få Lizzie på min vänstra sida i slalomet.  Visserligen spelar det ingen roll vilken sida hon är på. Men när jag gick banvandringen så tänkte jag på Clara också, och hon fixar inte fel sida. Men alla fall, när vi kom ut på banan, så skickade jag in Lizzie i tunneln, och när vi skulle till slalomet så kom jag på att det var ju inte alls så här jag hade planerat. Så då fick jag snabbt tänka om , hur jag skulle göra. Men det gick ju bra alla fall. Lizzie kom på 7:e plats, och fick lite tidsfel där.


Andra loppet var precis som förr, att domaren bestämde slalomingången. Så då slapp man tänka på det   . Det var mer en springbana över den. Men på slutet höll det på och gå galet. Jag skickade Lizzie över ett hopphinder, sen stod nästa i 90 º vinkel, men Lizzie såg ett som stod nästan framför som hon tänkte ta. Det hade jag ju inte en tanke på att hon skulle dit, så jag fick vråla i lite åt henne. Så hon tvärnitade, och så kom hon till rätt hopphinder. Så vi klarade oss på den banan också. 12:e plats kom vi på där, även lite tidsfel där. Lite dryga 2 sekunder, och det var nog det där när hon var på väg på fel hinder.


Tredje loppet var desto rörigare istället. Det var väldigt besvärligt och gå banvandringen på den. Det var ju hopphinder mitt i banan, och dessa skulle man vara på ofta och mycket. Så när man gick banvandringen så var det nästan 30 pers som stod där och stampade på varandra. Det var lite svårt få koll på hur banan gick. Kände att jag inte riktigt hade pejl på den banan. Men vi fick till det. 5:e plats blev det där, men även där lite tidsfel.  10 vintercupspoäng blev det sammanlagt för oss idag. Roliga banor var det också, fast den jag tyckte minst om var ju den med valfri slalomingång. Jag tror inte att den kommer att dyka upp så ofta på tävlingarna. Valfri tunnelingång har det ju varit i flera år, men det är inte många tävlingar som vi har råkat ut för där det varit valfri tunnelingång. Och vi har ju varit på en hel del agilitytävlingar under dom 2 sista åren.
Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Chat

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Translator

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Banners

Hundsidor

Målarbodens blommor

Länkar

Recept

Väder

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Colliekompisarna med Blogkeen
Följ Colliekompisarna med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se