Colliekompisarna

Alla inlägg under maj 2012

Av Marru - 23 maj 2012 23:46

Ont i min högra axel har jag idag. Kan lyfta upp armen rätt framför mig, men sen om jag skall spänna och sträcka den framåt då gör det ont så förbaskat. Måste ha blivit när jag tvättade fönstren på framsidan. Men trots det så fixade jag vardagsrumsfönstret och bytte gardiner idag. Kanske skulle prova med samma som till höften förra sommaren  . Hade ju ont i höften i  minst 2 månader och helt plötsligt så röck ju Lizzie den på plats när hon skulle jaga en katt.  Hon kanske kan rycka min axel på plats  . Det finns tillräckligt med katter och jaga här. Fast jag har aldrig sett en katt klättra så snabbt och så högt när Clara jagade en katt här på området en dag förra sommaren. Clara=The catkiller   .


Nu börjar ju sommarvärmen komma, och nya problem med den. Vad skall jag ha på fötterna. Hur kul är det att gå omkring i gympaskor när det är närmare 30 grader varmt. Jag som alltid gått med mjukistofflor, sandaler eller barfota. Barfota är ju helt ajabajja numera. Jag som dessutom HATAR strumpor. Var ju iväg igår och fick laserbehandlig igen, och vi började prata sulor. Han som jag går hos har en sån där apparat som man kan ställa sig på och han får en bild som påminner om en röntgenbild, där han kan läsa av hur mycket tryck det är på vissa punkter på fötterna och om trycket är rätt fördelat. Om det tex är för mycket tryck på mellanrummet mellan tårna och foten, då kan man tex ha problem med nacken. Alla fall kostade ett par sådana sulor 1250 kr. Jahapp, dom pengarna har man ju *not* . Men tydligen på andra ställen så tar dom flera hundra kronor för undersökningen och så får man betala 1500 för sulorna. Men hos han ingick undersökningen i priset.


Idag var dagens agilityträning flyttad till Sala   . Det var en träningstävling med både hoppklass i agility, och lite rallylydnad. Så jag fick leka rallylydnadsdomare. Ja, det var ju väldigt intressant. Det behövs helt klart mycket träning i det där. Men jag tycker att jag har blivit väldigt bra på att rita banor alla fall   . Imorgon är det rallylydnadsträning med lydnad. Fast jag måste koncentrera mig mer på lydnaden för nästa vecka skall det tävlas. Fast det gick bra igår när jag tränade med damen. Hon höll tom i apportbocken ordentligt. Annars brukar hon ju spotta ut den bara jag räcker fram handen. Fast jag har ju lärt mig en sak, jag säger loss precis innan jag är fram med handen, istället för fram med handen och säger loss varpå jag har bocken i handen innan jag hunnit säga loss.


Har ju lärt mig en sak till idag, eller det har jag väl lärt mig för flera år sen. Och det är:


Säg åt en man att han skall göra  nåt, och gör det själv nån timme senare.

ANNONS
Av Marru - 22 maj 2012 22:20

Sitter här och tittar på den där deltävlingen inför melodifestivalen fast jag inte skulle göra det. Frågade maken vad han vill se, den eller House. Jag tror faktiskt att House hade varit bättre fast det är repriser. Det var väl ett par låtar som var ok, och Finlands låt var inte en av dom. Katastrof säger jag om den. Fast i år hade ju Finland lite special med sina uttagningar. Det var inga uttagningar inför publik där man hade telefonröstningar. Utan det var en jury på 4 personer som hade först lyssnad på en massa band. Sen sändes det några uttagningar på tv, men fortfarande var det denna jury på 4 personer som valde vilka som skulle gå vidare och vilka inte. Sen sista programmet före finalen hade de nån sorts live-sändning med lite publik, men fortfarande var det juryn som bestämde. Sen i finalen så fick folket säga sitt. Och hur det gick med den har vi hört ikväll.


Det fanns många låtar som var mycket bättre än den som gick till final. Tex den här som var en stark favorit hos mig.
Här är några andra som jag tycker är mycket bättre än den som vann.

ANNONS
Av Marru - 21 maj 2012 23:53

Idag skulle jag till Smebacken och skjutsa mamma till affären. Det blev lite sent med det. Sen satt vi hos mamma några timmar, Micki, Farina och jag.  I affären hittade vi färsk potatis, bara 19 kr/kg. Det är ju billigt om man jämför för nån vecka sen, låg det inte på över 300 kr/kg då. Mamma har gräslök hos sig så jag klippte av den, och tog med mig hem. Jag skulle vilja ha gräslök hemma i rabatten. Fast jag vet inte riktigt hur det skulle fungera för jag vet alla fall att Lizzie skulle vara där och tugga på den. Men alla fall så åt vi färsk potatis med sill, och gräddfil.


Sen gick jag ut på baksidan och satt mig i solen, och funderade lite på när jag skulle hinna tvätta fönster. Då ringer telefonen, och fick frågan vad vi gör. Vår klubbordförande och hans fru har ju en sommarstuga när man åker förbi klubben, och den skulle dom tömma. De hade en soffa som dom skulle göra av sig med och de frågade om vi ville ha den. Då kunde vi åka till Semla och titta ifall vi ville ha den, sen kunde vi köra hem den. Men eftersom vi inte har nån dragkrok, så lånade maken deras bil och körde hem med soffan. Under tiden byggde vi en bana där för att träna lite olika kombinationer. Vår ordförande började klippa gräset med traktorn. När maken kom så tog han den vanliga gräsklipparen och klippte där man inte kommer åt med traktorn. Under tiden tränade vi med hundarna. Där kan man snacka om störningsträning  . Vi hade en liten bana på 8 hinder i mitten och en körde med traktor runt omkring oss. Det var väl ingen hund som brydde sig om det. När vi var klara så plockade vi undan hindrena så kunde han klippa resten. Vi gick upp och fikade och pratade lite skit och hade det trevligt. Efter det så byggde vi en till kombination som de skulle ha på kursen imorgon.


Det är roligt att prova på lite andra saker. Men det behövs såklart mycket mer träning på sånt innan man kan ge sig på att prova dom på en tävling.


Imorgon skall jag till Norberg igen, och få en omgång av lasermannen. Alltså laserterapi på hälarna  .

Av Marru - 20 maj 2012 23:40

Vad härligt det var och vakna upp i sin egen säng imorse. Fick stressa lite med morgonsysslorna. Maken hade ju lovat vara vid hallen i Smebacken till kl 11. Men han hade blivit dålig i magen och rännt på toa hela natten. Han hade visst köpt en mosbricka eller nåt i kiosken här i byn, och det hade varit räksallad på den. Antagligen så var det den. Han har en gång förut blivit dålig när han tagit räksallad på nånting i en kiosk. Så jag åkte till hallen ensam. Vi var bara 4 personer som bar hinder till bilen. Sen stod vi kvar och pratade, och plötsligt så såg jag att skåpbilen var borta. Så jag frågade om inte vi skulle till Semla och hjälpa till och bära ut, för det var en massa hinder. Nä, det får dom göra själva sa vår ordförandes fru. Det var ju hennes man och en till som hade åkt. Men jag tänkte att det tar ju evigheter för dom och bära ut allt, så jag sa att jag åker till Semla och sen åker jag hem därifrån. Så jag hoppade i bilen och for iväg. När dom var på väg och svänga in till Semla kom jag ifatt dom, och de hade funderat över vad det var för rött som kom farande bakom dom. Tyckte det var lite taskigt och låta 2 personer bära allt ensam där när vi varit 4 tidigare. Vart alldeles genomsvettig. Men vi fick bra flyt och det gick fort och få ut allt. Synd bara att jag missade tipspromenaden idag.


Sen åkte jag hem, och gjorde sysslorna som inte hade blivit gjorda under tiden jag varit borta. Disken höll på att gå ut själv. Vi åt ju hemma innan jag åkte och jag hann inte diska, det var i onsdags. Maken var hemma på torsdagen men inte hade han diskat då. Fredag och lördag hade han fullt upp med våran tävling, så dom dagarna är han förlåten. Ja, inte hade det blivit dammsuget nåt heller. Men tävlingen gick före vår städning. Det var viktigare och ro den i hamn med hedern i behåll. En maskin tvätt har jag också tvättat. Skönt att komma in i den normala rytmen igen. Imorgon skall jag ringa till lasermannen   och få en behandlingsomgång på hälarna. Hann ju inte med det förra veckan.


Var en sväng till kyrkogården också innan vi började bära hinder. Hallen ligger ju alldeles bredvid den. Det här är perfekt väder för snittblommorna ute. Vi köpte ju rosor för snart 2 veckor sen. Jag trodde redan förra veckan att dom skulle vara förstörda för det blåste så mycket. Men i onsdags när vi var till kyrkogården var dom som allra finast. Men det visste vi ju inte då så vi köpte en ny bukett. De enda de hade kvar var en veckans bukett så vi köpte den. Båda buketterna såg kanonfina ut fortfarande.


Min lilla bildfråga är det ingen som har klurat ut vad det var för nåt. Det är ju en del brukshundsklubbar som ligger bredvid golfbanor, tex Surahammar och Karlstad som vi var på under utbildningen. En kväll så tog vi en promenad där. Där hittade vi denna konstiga manick. Min klubbkompis sa åt mig att det kan man ha som en gissningslek, vad den föreställer. Så här ser den ut i sin helhet. Vet inte om nån hade gissat det fast jag hade visat hela apparaten.


 


Det är den där manicken med en vev och handduken under. Den är till för att tvätta golfbollarna. Man öppnar locket, lägger i en golfboll och sen vrider man på veven. Hmmmm.....kan tyckas att denna manick är ganska onödig. Precis som jag tycker att dessa stora planer är ett himla slöseri på stora fina gräsytor där man kan göra nåt vettigt. Tex träna hund   

Av Marru - 19 maj 2012 22:57

När vi var ute och gick en kväll så såg vi en konstig pryl, och då sa vi att det där var nåt man kunde ha en gissningslek på. Ni får fram till imorgon kväll och gissa vad denna sak är för nåt.


 

Av Marru - 19 maj 2012 22:18

Idag hade vi sista dagen på vår utbildning, det var bara en halv dag. Lizzie och jag började bli ganska möra. Inte nog att jag inte kunde sova ordentligt. Lizzie hade också lagt sig med huvudet på kudden. Jag hade inte hjärta och köra ner henne på golvet, för det är sällan hon vill vara så nära. Hemma så sover hon för det mesta vid fotändan, eller på golvet. Det kan hända nån gång då och då när jag vaknar på morgonen att jag har henne bredvid mig. Men skulle jag röra henne, då drar hon på en gång. Synd bara att sängen var så smal.


Vi började dagen med en mästarklassbana. Det skulle ju verkligen bli spännande för Lizzie och jag har inte tränat nåt alls på dom momenten än. Därmed var det lite svårt för mig att döma på den banan, när jag inte exakt visste hur dessa moment skulle utföras. Men när vi väl blir auktoriserade domare, så tänker jag ändå inte ge mig på att döma en mästarklassbana förrän jag själv har startat i en några gånger. Idag var det så kallat skarp läge på kursen. Vi skulle leda en banvandring, vi hade en hund i honnören. 4 domare som dömde, och 4 hundar som "tävlade" . Detta för att alla domare skulle kunna gå runt banan. Så har vi gjort alla dagarna, vi har stått på alla 4 sidor av banan och dömt. När en hund har varit klar så hade vi gått till nästa sida av banan. På det viset såg vi ju hur svårt det är och se vissa saker som nån annan ser helt klart. Som tex positionen till skyltarna. Beror helt på vart man står hur man ser det avståndet. Jag var med i den första gruppen som dömde, och det gick ganska skapligt. Men man upptäckte att det fanns en hel del saker som jag missade, men så hade jag dragit poäng på nåt annat. I det stora hela så var vi 4 ganska jämna, inga större avvikelser.


Hur det gick för Lizzie och mig på banan sen när det blev vår tur är en helt annan historia  . Dom där sidbytena från mästarklass hade vi ju ingen pejl på riktigt. Sändande till kon har vi aldrig gjort. Ja, vi provade ett par gånger igår kväll. Lizzie tyckte inte det var så roligt när hon inte visste vad jag ville så det blev lite pipande där. Men vi tog oss runt på nåt vänster alla fall. Enligt domarna hade vi några poäng kvar när vi kom i mål, fast jag tror dom poängen rök sen när vi satt inne och tittade på filmen och dom upptäckte vad dom hade missat  . Så med andra ord, idag så behövde jag inte göra tabbar på flit, dom fixade vi så bra helt naturligt. Sen till slut så vart det ju honnören. Jag hade innan haft en banvandring. Alla skulle göra en, så då vart det min tur. Och därmed fick jag välja vad ekipaget skulle göra i honnören. Hade ju inte en tanke på att vi skulle stå där idag. Så jag bestämde hastigt och lustigt att föraren står med ryggen mot banan, hunden sittande framför med nosen mot föraren. Så då ställde vi oss där. I mästarklass så är hunden okopplad, men det är inga problem för våran del. Det är mest problem där och få hunden och behålla positionen, och i vårat fall att få Lizzie och vara tyst. Men det gick ganska skapligt. Våran lärare stod som honnärvakt, och jag vet ju inte om hon kollade det där som om det hade varit en riktig tävling. Men alla fall så blev det inget avdrag där. Tänk att man kan vara på kurs och lära sig nåt, och samtidigt träna  . Vi missade ju både agilityträningen och rallylydnadsträningen i veckan. Fast båda har vi fått kompenserade på kursen. Mellan varven så var jag med Lizzie på agilitybanan. Tränade på deras gunga som är av samma modell som dom flesta klubbarna har. Slalom tränade vi också på en hel del. Sen lite övningar på att runda ett hinder. Det gick väl inte så fort dessa övningar för det var ganska blött på plan, förutom idag då. Fast jag blir ju lite fundersam över hur jag skall orka om några veckor när vi har DM, om det blir så att jag får springa 8 lopp. Har ju anmält både Lizzie och Clara, i individiuellt och lag.


Men alla fall fortsättningen på domarutbildningen blir nu i fortsättningen att vi måste fixa några officiella tävlingar och bakdöma på. Sen måste vi ha en inofficiell tävling där en auktoriserad domare är med, men vi skall ha domaransvaret. Sen blir det domarprov också.


Här kommer lite bilder, inte många. Man hinner ju inte springa runt med kameran. Men dessa är från kursen. Först lite klickbara bilder från Värmland, både från kursen och från Mimulus, stället där vi bodde. Tyvärr så var vi aldrig där när tupparna var ute, dom fina som tänkte anfalla våra hundar. Dom stängde in dom på kvällen innan vi hann dit, och de vart inte utsläppta förrän vi hade åkt. Men några bilder på deras hästar, inne i cafeterian


                                       


Sen på eftermiddagen efter att vi hade haft en utvärdering av kursen, och vi hade fått våra kursbevis och lite papper som vi skall ha med oss på våra aspiranttjänstgöringar så var det dags och åka hemåt. Eftersom vi hade rastat hundarna på förmiddagen så bestämde vi oss att åka en bit och rasta dom sen. Så vi hamnade i Filipstad, och gick runt där lite. Såg lite konstiga träd, om jag kommer ihåg rätt så var det nedklippta lindar, kraftigt nedklippta. Men det var grönt på väg på dom så dom levde. Nån bild på Nils Ferlin-statyn tog jag inte eftersom det satt några ungdomar och klängde på han. Men en del andra bilder.


                     


Sen börade vi bli lite sugna på glass. Vi hoppades på att det skulle komma nåt ställe med glass efter vägen, men vi fick vänta ända till Kopparberg. Där hittade vi en cafeteria som hade  kulglass. Ett par bilder från Kopparberg. Man skulle ha mer tid och gå runt där. Men enda gången man har och  åka till Kopparberg är väl marknaden. Då går det inte få några vettiga bilder för det är så mycket folk där.


   

Av Marru - 18 maj 2012 23:20

Idag när vi vaknade så var det strålande sol. Fast det hanns ju med lite till idag, det regnade och haglade också. Fast då satt vi inne. Men alla fall så började vi dagen med min fortsättningsbana som det var tänkte att vi skulle hinna med igår och vi inte gjorde. Samma lika som igår, en grupp dömer och den andra gruppen "tävlar" . När jag har gått banan med Lizzie så har jag inte jobbat lika intensivt med henne som jag skulle gjort på en riktig tävling. De måste ju få nåt att träna på, domarna  . Några gånger gjorde jag tom fel på flit. Fick jag ju lite bannor för från mina kurskompisar. Det var fult att narras på det viset    .  Jaja, det fick dom på köpet. Vi vart såklart filmade idag också, sen var vi in och tittade på filmerna och jämförde protokollen. Som vanligt så när man håller på med hundaktiviteter så hinns det aldrig med allt som man skall göra.


Efter lunchen så var det dags för 2 banor i avancerad klass. Inför det så möblerades grupperna om. Men samma rutin. Men eftersom vi hade ont om tid så minskade vi ner antalet hundar per bana. Att varje domargrupp fick döma 3 hundar. Det tar ju tid när vi har genomgången av filmerna och så blir det diskussioner om hur den eller den skulle ha gjort vid det felet. Men när vi gick avancerade banan så försökte jag jobba med Lizzie. Men vet inte vad som har hänt för hon är väldigt pigg på att komma före mig, hon har lite bråttom ibland. Idag lades det då till banvandring också. En domare skulle dra bangenomgången.


Imorgon är det då dags för en mästarklassbana. Det kommer verkligen bli intressant för den har vi inte riktigt pejl på. Så där behöver jag inte narras, utan jag kan gå och jobba med henne precis som om vi varit på en riktig tävling. Sen blir det säkert min tur att göra en bangenomgång imorgon. Fast imorgon blir det nog inte om jag uppfattat rätt en genomgång av filmen efteråt. Utan vi skulle lämna in protokollen. Hon instruktören skulle kolla upp våra protokoll mot den där filmen, för att se hur vi har dömt. Sen kommer vi även få ett nytt prov. 80 % av frågorna skall vara rätt, och på det provet får vi bara 1 försök.


Maken har i sin tur varit och jobbat på landslagsuttagningen i agility som vår klubb har hand om. Han skulle egentligen varit parkeringsvakt. Men dom hade frågat han snällt om han inte kunde ställa upp på mer. Så han har varit parkeringsvakt, hinderfixare och banbyggare. De har idag byggt 10 banor sa han. Han var helt färdig. Sen blir det samma procedur imorgon. Jag känner mig lite kluven för den tävlingen. Det hade varit kul att vara där och hjälpa till, men samtidigt så är det ganska skönt att vara här. Han har vid varje banvandring varit ut och gått med hundarna. Han hade ju dom med sig eftersom det från början var sagt att han bara behövde vara där nån timme på morgonen. Sen hade han på eftermiddagen varit hem med dom. Imorgon skulle han göra likadant. Fast imorgon kommer jag vara hemma före han. Vi slutar nog nån gång efter lunch, sen far vi hem.


Imorgon är de

Av Marru - 17 maj 2012 22:44

Då sitter man återigen här på rummet. Det är nog snart dags och lägga sig, men måste ju skriva några rader om dagen som gått. Lizzie ligger här bredvid mig på sängen. Imorse gjorde vi lite närmare bekantskap med ett par ståtliga tuppar. Få se om vi får kort på dom vid nåt tillfälle. Dom var visserligen lite för närgångna, dom höll på och attackera Lizzie och Råsa. Men det var bara och stampa till med foten så backade dom.


Vi hade då den första dagen på den praktiska delen på domarutbildningen. Vi har ju redan gjort det teoretiska, interaktivt. Som är ett väldigt bra sätt och göra teoribiten på. Man kan för det första göra det hemma, man sparar en massa bensinkostnader mm för klubben. Hade vi inte gjort det interaktivt så hade vi kanske behövt åka hit till Värmland fler gånger än en gång. Man kan göra det när man har tid och lust, men inom en bestämd tid. Så det var mycket som var positivt. Sen fanns det ju lite negativt. Det var ju en del frågor som var lite knepigt formulerade, så man satt ju hemma och rev och slet sig i håret. Vi är ju lite av försökskaniner för det här och göra teorin på dator. Så vi började dagen med att ge feedback på vad som vi tyckte var bra, och vad som var mindre bra.


Sen började allvaret. Vi vart delade i 2 grupper. En grupp skulle döma och en grupp skulle "tävla". Vi hamnade i den andra gruppen. Dom som skulle döma skulle bygga banor, en nybörjarbana och en fortsättningsbana. Där hade instruktören valt en av mina banor  . Vi vart filmade, alltså ekipagen som gick banan. Det var fyra domare som dömde samtidigt. I första gruppen så var vi 5 ekipage. När alla hade gått, så gick vi in i klubbstugan, och tittade på filmerna, och diskuterade lite över hur dom hade dömt, och varför. Sen bytte vi, så då blev det min tur och döma. Kan ju säga att det inte var lätt. Det var ju en hel del jag glömde. Tex vid nåt ställe så var det sträckt koppel, men just ja, det hände ju nåt mer där också, hunden var lite för långt från föraren. Man blir så fokuserad på en sak så att man glömmer en annan. Sen gick vi upp och tittade på dom filmerna. När vi hade den genomgången så märkte jag att jag var ju inte helt ute och cyklade, men nåt missade jag ju. Men tyvärr så hann vi inte börja med min fortsättningsbana idag, så det börjar vi med imorgon bitti.


Jag hade ju bundit fast Lizzie vid ett bord under tiden jag stod och dömde, och hon var lite rolig hon. Hon fick ju för sig att hon skulle hoppa upp på bordet. Så där satt hon och tittade på vad jag gjorde, ena gången så låg hon, nästa kunde hon stå där. Hon bjöd verkligen på alla alternativ. Vi hann ju faktiskt göra några repor på agilitybanan också. De har en gunga som finns på dom flesta agilitytävlingarna, och som vi förra året hade problem med. Men nu gick hon över den hur bra som helst. Se det var faktiskt bra att vi fick prova på en sån. Sen har jag nötit lite slalom med henne. Imorgon, om vädret tillåter så kanske jag provar lite mer med henne innan vi slutar. Idag var det lite väl blött på agilitybanan, fast det torkade ganska mycket under dagen. Men första repan vi gjorde på morgonen så sa det bara klafs, klafs, klafs, och vattnen skvätte runt benen. Men då hade hon suttit i bilen i några timmar och verkade rastlös så jag tänkte att hon får springa av sig lite.


Innan vi åkte från klubben så gick vi en kvällspromenad och hamnde på Karlstads golfbana. Men vilken slöseri med stora fina gräsytor  . Det var som en gång när vi var på lydnadskurs i Sura med Micki. Den klubben ligger också alldeles bredvid golfbanan. Regnet stod som spön i backen, och där var vi med våra hundar, såklart. Men golfarna på golfbanan, var dom riktigt kloka. Spela golf i spöregn. Så man funderade ju lite på vilka som var knäppast. Vi som höll på med lydnad eller dom som spelade golf i ovädret. Vi kom nog enhälligt överens om att det var golfarna   


Dagen började ju med regn, men övergick till mulet tills det var dags för oss att gå ut. Sen vid lunch så var det ganska skapligt väder. Hoppas det fortsätter likadant dom 2 dagarna vi är kvar här. Vi har haft en väldigt trevlig dag här idag, och jag tror nog Lizzie är nöjd med sin dag. Hon har fått vara ensam med mig, jag har skämt bort henne lite. Det kan jag ju inte göra hemma för det står 3 st till som vill ha samma uppmärksamhet.Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Chat

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Translator

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Banners

Hundsidor

Målarbodens blommor

Länkar

Recept

Väder

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Colliekompisarna med Blogkeen
Följ Colliekompisarna med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se