Colliekompisarna

Alla inlägg under mars 2012

Av Marru - 15 mars 2012 23:25

Ja, då var vi åter tillbaka på torsdagar med vår rallylydnadsträning. Faktiskt ganska skönt. Vi började med lydnadsträning en timme före Lizzie och jag. Jag har fortfarande problem med läggandet. Jag fick ju tips om att kommendera "lägg" vid liggandet. Men så upptäckte vi en dag vi tränade att det kan bli problem med det. Det var en på träningen vars hund la sig varje gång det kommenderades "lägg ner hundarna" . Då la sig hunden ner. Lizzie är ju ganska lyhörd på det som kommer från tävlingsledaren. När vi har tränat och nån sagt "sätt upp hunden"  . Då har hon satt sig upp innan jag hunnit säga nåt. Se det är lite tveksamt där hur jag skall göra. Sen provade vi hoppet som är i lydnadstvåan. Den går ut på att hunden startar från förarens sida. På kommando skall hunden hoppa över till andra sidan. Väl där skall hunden vända sig mot föraren och sitta. På kommando skall hunden hoppa tillbaka och sätta sig bredvid föraren. Kan ju säga att vi har väldigt långt dit. Fast vi har ju tid på oss. Sen efter det gjorde jag ett ställande. Tänkte jag skulle få bort det där att hon stannar innan jag kommenderar. Ställandet fixar hon kanonbra, så den brukar jag bara göra en gång.


Sen gick vi över till rallylydnaden. Vi gjorde våra små specialare med nybörjarskyltarna, men däremot så gjorde vi en fortsättningsbana. Nu har Fagersta KK fått några ekipage till som skall börja tävla i fortsättningsklass. 5 i fortsättningsklass, och 2 i avancerad klass har vi i klubben nu. Nästa månad kanske vi kan börja träna i Semla, då kommer vi har mycket mer plats och röra oss på.


Började med Clara på rallylydnaden, och eftersom alla nybörjarraderna var upptagna så gick vi direkt på fortsättningsskyltarna. Numera så får jag Clara och följa mig ganska bra. Nåt som vi har märkt att på många tävlingar så kommer snurren som första skylt efter starten. Och vi har också upptäckt att den kan vara lite besvärlig och börja med. Så även med Clara. Clara har även lite problem med ordet stanna. Det förstår hon inte vad det är. Men annars så tyckte jag hon gick ganska skapligt idag. Men en ny sak har vi lärt oss under veckan. Nu kan hon lägga sig på mitt kommando. Förut så har jag fått visa. Men fortfarande kan hon inte direkt från stå lägga sig, utan hon sätter sig först, sen lägger hon sig. Så där får vi fortsätta och nöta. Helvarvssnurren åt vänster börjar också gå lite bättre. En annan sak vi har fått problem med, när jag skall ha Clara och sitta framför mig, så försöker jag med högra handen göra en båge och försöka dra henne så att hon skall bli sittande framför mig. Ja, vad gör Clara då. Jupp en snurr   . Ibland så funderar jag på hur hon tänker. Då försöker jag minska ner bågen med min hand, vad händer då. Ja, då går hon runt mig  . Ja, Clara är Clara hon. Men nog märks det att hon går framåt, sakta men säkert  .


Lizzie föröker jag ju få och vara tyst när hon jobbar. Hon var faktiskt ovanligt tyst idag, så det går framåt. En annan sak som går framåt med Lizzie är att hon får lättare och vara på min högra sida för varje gång. Har ju tränat sidbyten och det en del under veckan. Vårt mål är att Lizzie skall starta i avancerad klass i Uppsala i april, och Clara skall starta i fortsättning. Sen hur det går, det spelar ingen större roll. Man vet ju aldrig hur det kan gå. Har vi tur så är banan så enkel att vi klarar det, och har vi otur så är den så svår att vi inte klarar den. Även om vi skulle klara allt på träningen så betyder det ju inte att vi gör det på tävling. Tex vår första officiella tävling, tänk det är över 9 månader sen. Då hamnade ju Lizzie på en jättelätt bana som Clara borde ha varit på. Clara på en svårare bana. Men båda två fick ju godkänt, så det är ju huvudsaken.  

ANNONS
Av Marru - 14 mars 2012 23:54

Hemma hela dan idag. Ingen rallylydnadsträning för den är flyttad till vår ordinarie träningsdag, som egentligen är torsdag. Tycker det är mycket bättre så, då tränar man tisdag och torsdag igen. Så då får jag bara bättre ordning på men egen träning på motionscykeln. Imorse när jag var på morgonpromenad med systrarna så funderade jag på att ta cykeln och cykla ut och lägga ett spår i skogen. Sen cykelträna med Lizzie senare och ta det där spåret. Men det började blåsa så kraftigt så det hade blivit lite för mycket utmaning för henne.


Istället så sysselsatte jag dom på annat vis, vi får prova på spårning en annan dag när det inte blåser så mycket När nu det skall bli, för jag tycker det blåser för jämnan numera. Men alla fall så så tog jag Micki och gick ut på gräsplan och kastade lite boll med han. Hmmmm....det var väl inte det mest lyckade påhitt. Men det har varit så isigt ute, så han har inte fått göra det på länge. Han är ju så pass gammal så jag tycker han kan få göra det han älskar allra mest. Springa och hämta bollen, och försöka döda den mellan svängarna  . Men det var ju ganska blött där på gräsplan, så han såg ju inte allt för rolig ut efter den vändan. Så han fick ligga ute sen när jag höll på med dom andra.


Sen tog jag Farina, men då gick jag inte ut på gräsplan. Utan det finns en gräsplätt där det förut har varit en hockeyrink eller nåt. Där under gräset är det singel. Det var blött, men det var inte lerigt som övriga gräsplan var. Så hon blev ju inte lika smutsig. Sen håller jag ju inte på lika mycket med henne. Måste ju tänka på gammeldamens höfter. Vi brukar leka lite, sen gosar vi, sen leker vi lite. Försöker väl göra lite rallymoment med henne. Men hon är alldeles för vimsig för det, eller hon är alldeles för ivrig på godiset. Hon vill bara åt den hela tiden utan att göra nåt.


Sen tog jag in Farina och Clara. Micki fick ligga kvar på framsidan, och jag tog med mig Lizzie. Tränade lite vänsterhalter med henne. Läggandet under gång,  ja det gick ju som det gick. Hon la sig inte. En inkallning, och efter det ställandet. Där får jag gå och vandra runt lite för hon vill ju gärna stanna innan jag kommenderar. Men hon stannar direkt, tror jag alla fall. Det är ju lite svårt att se när man håller på själv.


Sen lekte vi en stund. Efter det så tränade vi lite sidbyten på rallylydnaden. Tycker hon börjar acceptera och vara på höger sida bättre och bättre. Sen tränade vi lite moment där hon skall sitta framför, för hon brukar ju börja låta vid dom. Men idag var hon tyst. Kanske får vi ordning på det till slut. Under tiden jag höll på med henne, det var ganska länge så var Micki ute på framsidan ensam. Han var tyst hela tiden. Han brukar ju hålla på och skälla annars. Men det är tydligen bara när systrarna också är ute som han skäller. Han skall väl försöka bestämma över dom eller nåt. För när Farina och han är ute så är dom tysta.


Sen bytte jag hund, Lizzie fick gå in med Farina, och lortgrisen Micki fick ligga kvar ute. Sen tränade jag lite med Clara. Koncentrerade på att få henne att ligga på kommando. Hon gör det från sittande ställning. Men jag skulle få henne att fatta att hon kan lägga sig direkt från stå också. Det blir nog inte det allra lättaste. Men lite framsteg gör, sakta men säkert. När vi var klara, så gick vi in, och jag tog in Micki i duschen och spolade av tassarna på han.


Måste säga att jag har annars 4 väldigt skitiga hundar här. Men det är ingen större idé att tvätta dom innan det har torkat lite mer. Systrarna vet jag inte om det är nån idé att tvätta innan vi har börjat träna i Semla.  Få se hur jag gör med dom.

ANNONS
Av Marru - 13 mars 2012 23:45

Ikväll har vi varit och tränat agility, systrarna och jag. Clara hade inte så mycket speed idag, så hon fick bara komma in en vända. Hon är väldigt olika beroende på vilket humör hon är på. Ibland far hon runt som ett skållat troll, som nu sist på tävlingen. Ibland lullar hon fram i sin egen värld, och tittar runt omkring. Jag håller på och jobbar med henne och få till "fel" slalom. Förstår inte varför det skall vara så svårt att få henne och förstå att hon faktiskt kan vara på min högra sida också. Hon är inte ens lydnadstränad som Lizzie. Känns som om det är lättare med Lizzie. Men jag fick jobba väldigt mycket med Clara. En vända med henne var ungefär som 10 med Lizzie. Fast Lizzie var ju nästan likadan när vi började. Så vi får hoppas att med säkerheten kommer farten för Clara också. Eller fart det har hon ju när hon vill ha det   . Men att viljan var lite jämnare då.


Lizzie tränade jag också lite på dom där 2 bankombinationerna som var uppställda. Men mest blev det slalom för henne också. Måste ju få in säkerheten där.


Nu blir det ingen träning förrän på torsdag. Våra rallylydnadsträningar är flyttade tillbaka till torsdagar. Skönt att vara tillbaka till ordningen igen.


Av Marru - 12 mars 2012 22:58

Jag försöker vänja mig och ta med mig kameran lite oftare. Så behöver jag ju träna upp kameraögat. Ja, med det menar jag ju förstås att jag måste lära mig att hitta nåt och fota. Tycker ju alltid att alla andra tar en massa fina bilder, men jag inget och fota. Så det måste jag träna upp. Ok, lite tråkigt kan det bli men vi får väl se om det blir bättre när våren närmar sig. Först en bildbomb från våran morgonpromenad på hälsospåret.


Alla bilder är klickabara.


                           


Sen var vi en sväng till mamma, hundarna och jag. Vi var upp en sväng på berget. Området mamma bor på ligger ju på ena sidan av Uvberget. Nu när det är kalhygget så ser man ju ut över Barken, och inte behöver jag gå långt från mamma heller för att få den utsikten. Ja, skogen högg dom ner redan när pappa levde. Så det är några år sen nu.Först ett par bilder på bäcken som rinner efter tomten. Det var därför vi ville ha den där tomten, den var störst och så hade den en porlande bäck bredvid sig. Ja, det är väl inte så mycket porl under den senare delen av sommaren. Men kommer ihåg när vi skulle till och bygga, vi var ju där och röjde på tomten först, så drack vi av vattnet från bäcken. Det var kanongott. Vår hund gick alltid dit och drack, och det gör även Micki också nu. Det är det första han gör när vi kommer till mamma, går ner till bäcken. Sen skall han gå efter häcken och bli riven på ryggen   


                       


Vi får väl se när inspirationen dyker upp för nästa bildbomb. Men det är mycket roligare och gå med kameran när det är soligt och fint ute.

Av Marru - 11 mars 2012 23:45

Ja, då var den stora utställning slut med alla dess roligheter. Vad som var roligast av alla var ju agilityn, och att det gick så bra för finskan där. Mammas kusin från Finland ringde idag, och hon var ju lite fundersam varför just den personen hade åkt dit. Hon sa att det fanns dom var bättre, men hon tyckte ju att det hade gått bra för dom alla fall. Hon själv skulle ha tävlat i helgen, men ställt in det. Hon hade varit på skidspåret tidigare i veckan, hade ramlat  och slagit i huvudet. Hon kände sig lite yr, kanske en liten släng av hjärnskakning.


Idag på Crufts så var det juniorhandling. Det är alltså ungdomar som tävlar i att visa upp hund. De visar bla upp sin egen hund, sen får de en utbyteshund som dom skall kunna visa så bra som möjligt. Det gick bra för svenskan där, hon kom på andra plats. Vann gjorde en ung tjej från Portugal. Vilken upplevelse det måste vara för dessa unga tjejer och killar och vara på världens största utställning och tävla. Ja, det fanns faktiskt killar som också tävlade.


Senare på kvällen var det dags för BIS. Eller Best In Show. Det går ju till så att först bedöms varje ras för sig. Den bästa i varje ras går vidare till en gruppfinal. Hundarna är ju delade i olika grupper efter vad dom är ämnade att göra. Tex collie hör till vallhundarna, som i Sverige är grupp 1. Vet inte hur det är i dom andra länderna. Sen väljs den bästa av alla raserna i respektive grupp till Best In Show. Idag blev det en liten lhasa apso som vann, och på andra plats kom en newfoundland.  Det fanns en liten pomeranian där som var alldeles underbar. En liten fluffboll som skuttade omkring och var allmänt glad i alla och allting som jag hoppades skulle vinna. Nu när det inte fanns nån collie, som ju i verkligheten är den vackraste av alla.


Ja, så det är slut med Crufts nu, det är bara och vänta till nästa år igen. Nåt som var tråkigt idag när man tittade. Dom hade en chat öppen på You tube där man kunde kommentera under tiden man tittade. Det var folk från hela världen som skrev där. Dom andra dagarna har det inte varit några problem. Men idag den sista dagen så dök det helt plötsligt upp en massa folk som skrev bara en massa skit, alltså troll. Att dom skall finnas överallt och förstöra. Men dom lugnade ner sig när folk började ignorera dom.

Av Marru - 10 mars 2012 23:05

Ja, inte min utan mammas. Hon fyllde hela 70 år idag. Det är lite svårt att tro det. Fast det är ju klart, dagens 70-åringar ser ju inte lika gamla ut som dom gjorde förr i tiden. Men det betyder ju inte att de kan jobba tills de blir 75 för det. Mamma var tvungen och sluta jobba redan innan 60. Mamma och pappa kom hem från en semesterresa från Finland. Mamma hade blivit så dålig under den resan att hon knappt kunde gå uppför trapporna. Till slut så hamnade hon på medicinska avdelningen i Ludvika med vatten i lugnorna bla. Hon låg nog där i ett par veckor, och inget fel hittades på henne. Hon hade så ont att hon inte kunde ligga ner och sova utan fick sova sittandes, framåtlutad mot en kudde på ett bord.


Det tråkiga idag var att det var ingen annan som var till mamma på hela dagen än jag och hundarna. Mamma har väl några kusiner som bor i Eskilstuna. Men dom har vi aldrig haft kontakt med. Dom är dessutom mycket yngre än mamma om jag inte kommer ihåg helt fel.  Resten av släkten bor i Finland. Mammas bekanta som ibland brukar skjutsa henne skulle inte till henne förrän imorgon. Men de hade skickat blommor till henne, som kom med en taxi under tiden jag gick med hundarna i skogen. En jättefin blomkorg med engelsk pelargon, saint paulia, ranukler, nån sorts primula och en massa andra prydnadsgrejer till. Den måste ha kostat en bra slant. Granntanten som brukar hälsa på henne hade nån årsmöte för nån kyrklig förening hemma hos sig. Får väl se om hon går till henne imorgon.


Tårtan som jag gjorde blev kanongod. Tom maken tyckte om den. Sa att vi får ju sån tårta snart igen. Vadå frågade jag. Du fyller ju år snart. Visst men då gör jag min favorittårta. Det är min födelsedag, och då gör jag det som jag tycker är godast. När det är hans så får han det som han tycker är godast  . Jag var ju lite orolig för att den skulle bli torr. Eftersom man inte tillsatte nå vätska i den, bara chokladpudding och vaniljkräm. Men den vart inte för torr. Fast hade min ena farbror kommit på besök så hade han nog slängt ut den genom fönstret med påståendet att den är för torr. En gång så matade han farfars häst med en tårta han ansåg vara för torr. Den var bara gjord på 16 ägg, han skall ju alltid överdriva.


Annars har jag under dagen sett på agilitytävlingar på Crufts. Idag var det internationella tävlingar i large. Det var en finsk och en svensk med där, ja Norge och Danmark var ju också representerade där. Jag såg det första loppet. Svenskan diskade sig, men finskan kom på delad tredje plats med sin hund. Sen såg jag inte den på eftermiddagen eftersom jag var hos mamma. Men jag hörde att det hade varit en knepig bana där många diskade sig. Men finskan kom alla fall tvåa, mer vet jag inte. Sen på kvällen så såg jag den sista. Det var också en knepig bana. Svenskan såg jag inte där, kan det vara så att hon diskat sig på den förra och fick nog. Men finskan kom på tredje plats igen. Danmark och Norge gick det inte vidare bra för heller i dom loppen jag såg. Senare på kvällen såg jag gruppfinalerna på utställningen. Collien var väl inte mycket att hänga i julgran. Tyckte inte om huvudet på den. Visserligen såg jag inte den så bra.

Av Marru - 9 mars 2012 23:42

Maken frågade på gymet där han tränar om dom hade tejp, och nån beskrivning på hur man gör när man tejpar foten. Tejp hade dom inte, men en beskrivning, som jag dessvärre inte förstod mycket av. Men jag gick efter bilden istället. Vet inte om det är riktigt rätt. Läkarna påstår ju att jag inte har hälsporre. Men nu tänker jag behandla foten som om jag hade det. Så imorse tog jag den enda tejp vi hade hemma, kirurgtejp. Visserligen så trodde jag inte att det skulle hålla. Men tänkte bara prova ifall det är nån idé att fortsätta. Så här efter första dagen kan jag säga att det är nog en bra idé. Har haft mycket mindre ont i foten idag än tidigare dagar. Nu är livet nästan drägligt igen. Så ikväll när jag hade duschat så tejpade jag båda fötterna. För det värker ju i båda. Fast vänster fot var inte lika illa som den högra. Jag vill se hur det känns när man kliver upp på morgonen. Det har ju varit lite vingligt när jag på morgonkvisten försöker ta mig till toaletten genom hinderbanan bestående av fyra hundar som ligger utspridda lite här och vär. Har ju inte kunnat gå ordentligt pga värken i fötterna. Imorgon när jag åker till Smébacken skall jag till apoteket och köpa riktig tejp för ändamålet. Få se hur länge jag får tejpa för att nå resultat.


Annars så har jag idag gjort en tårta till mammas födelsedag som är imorgon. Hon tänkte bara ha en fryst Frödingtårta hemma för hon tänkte att det kommer alla fall ingen. Men nu är vi alla fall garderade, lite. Det var en på klubben som hade med sig en tårta som var kanongod. Men chokladpudding och vaniljkräm som fyllning. Fast nu blev jag ju lite fundersam . Jag smakade på chokladpuddingen som  vart över. Visst smakade det chokladpudding, och jag har tyckt att det kan vara gott i små mängder. Men vete sjutton om jag gör det längre. Men men, vi får väl se hur det smakar i tårtan.


Annars har jag idag också tittat på live-sändningarna från Crufts. Vart lite deprimerad när jag såg bc bland mediumhundarna i agilityn. Skall det bli en massa bc i medium också. Räcker väl att det finns massor av dom i large. Det skulle vara mycket roligare och titta på ifall det fanns andra raser också. En av fördelarna med rallylydnaden. Där är inte bc så vanliga, än.

Av Marru - 8 mars 2012 23:38

Idag började den stora utställningen Crufts i England. Jag har ju följt deras livesändningar i ett par år nu. Det har varit roligt och titta på agilitytävlingarna och freestylen. Nytt för i år är att de sänder via You Tube. Om det kan man tycka lite olika. Tror nog att dom på You Tube kanske inte var bereddda på att så många skulle titta samtidigt. För det var bara en massa strul. Det gick inte att titta i helskärm. Det gick backade flera gånger, så man fick hålla på och uppdatera. Försökte man titta i helskämr så upptäckte man att man inte visade samma sak som i den lilla  , hur nu det kunde vara möjligt. Alla fall så har jag tittat på lagtävlingar i agility, och individuella. Sen tittade jag lite på freestyle. På kvällen såg jag gruppfinalerna. Det var en lhasa apso som vann ena gruppfinalen och en pomeranian den andra. Vet inte om deras grupper är riktigt lika våra. Den första tror jag hette utility, och den andra toy. Ingen aning vad dom svenska motsvarigheterna är till dessa. Jag vet att collie går på lördag. Hoppas jag hinner se lördagens gruppfinal. 


Nåt som var positivt att tydligen så var några rasvinnare diskvalificerade efter veterinärkontroll. En bulldog och en pekinges. Kanske dom börjar ta tag i den ohälsosamma uppfödningen. Dom som blev diskade lär nog inte försöka ställa ut en liknande hund fler gånger. Samtidigt så blir det ju en varning till andra som föder upp efter samma normer. Men vad säger det om domaren som har dömt dessa hundar till rasvinnare   .


På morgonen tittade jag på agility. I det första loppet var det bara bc bland largehundarna. Och jag kan säga att jag inte vart imponerad av dom. För det första sprang dom alldeles för fort, och fick för vida svängar. Eller så gjorde farten att dom sprang förbi hindret de skulle ta.


Få se hur mycket jag hinner titta imorgon. Skall baka en tårta till mamma. Kan ju inte bjuda på fryst tårta ifall det skulle komma nån. Hon fyller ju alla fall 70 år. Hon har sagt när vi varit i affären och hon köper dom här munkarna och wienerbröden som finns i reakorgen, att hon håller på och sparar till sin 70-års dag   . När hon tinar dom i mikron så är det ingen som märker att dom var lite dagen efter   . Så jag skall försöka göra en tårta som en på klubben hade med sig nyligen. Med chokladpudding och marsankräm i fyllningen. Det lär bli intressant för jag har aldrig gjort chokladpudding. Visst tycker jag det är gott, och jag brukar ta det om det finns på tex julbord mm. Men jag har aldrig fått för mig att jag skall göra det själv. Så vi får väl se hur det går. Men jag skulle tro att det inte blir nån större invasion till mamma i helgen. Nån granne kanske som kommer förbi.


Igår kväll när jag gick och la mig var jag lite konstig i halsen. Men när jag vaknade på morgonen så var allt som vanligt. Nu är jag istället snorig. Men det har nog gått över till imorgon. Hade så en gång förra vintern. Blev kanonsnorig helt plötsligt, men nästa dag var det bortblåst.Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Chat

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Translator

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Banners

Hundsidor

Målarbodens blommor

Länkar

Recept

Väder

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Colliekompisarna med Blogkeen
Följ Colliekompisarna med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se