Colliekompisarna

Alla inlägg under december 2013

Av Marru - 6 december 2013 23:48

Vilken dag det har varit idag   . Jag sov till 9 idag, alltså ovanligt länge. I normala fall så brukar Jeri komma upp med framtassarna och slicka mig i ansiktet långt tidigare. Men imorse så drog jag täcket över huvudet när han kom. När jag vaknar så brukar jag gå upp på övervåningen och på toan där. Jag har ju mina kläder där uppe. Tycker det blir bäst så när jag skall upp tidigt. Då stör jag inte dom andra. Men alla fall så gick jag upp på övervåningen, och i förbifarten så tittar jag ut genom sovrumsfönstret där uppe, och tvärnitar. Det är nåt som inte stämmer, det är alldeles grönt utanför fönstret   . Först så vart jag lite rädd för det jag såg, var inte säker på om jag skulle våga gå närmare fönstret och titta på det. Men till slut så gick det upp, vad det var för nåt. Att det troligen hade ramlat ett träd på baksidan. Jag ropade på maken som fortfarande låg och sov. Kom upp och titta sa jag. Vad är det nu då ropade han. Kom upp sa jag bara. När han kom upp, så vart han alldeles tyst. Det här är vad jag såg.

 

 

 

Ja, det fanns ju inget vi kunde göra för tillfället, och hundarna måste komma ut på sina morgonbestyr. I  normala fall så brukar jag släppa ut Micki på baksidan, och gå en promenad med dom andra. Men idag var det inte riktigt läge och släppa ut nån hund på baksidan. Så jag tog systrarna och Jeri, och maken fick ta Micki och Farina på en morgonpromenad. När jag kom hem så släppte jag in hundarna och gick runt huset på baksidan och tittade. Jösses, vad stort det är   . Tänk om den hade ramlat drygt en meter mot huset, så hade vi haft den på taket. Det såg faktiskt riktigt kusligt ut.

 

         

 

Det var en rejäl rotvälta. Det var nära att den tog komposten också. Men dom klarade sig. Då hade det absolut varit kört med att ha hundarna ute på baksidan. Men stängslet fungerar alla fall så att man kan ha hundarna ute, fast den har fått lite stryk den också.

 

 

Men den hade ramlat över ett äppelträd, så klart den bästa. Torkställningen är en fd torkställning. Jag tänkte faktiskt igår när jag var till komposten att vi måste byta linor på torkställningen. Ja, då slapp vi det. Finns en mattställning också under granen, fast den verkar ha klarat sig någorlunda. Den hade förresten tagit med sig ett träd till i fallet, en al. Sådana finns det gott om här efter tomtgränsen.

    

Maken ringde till kommunen om trädet, fast jag kom på sen efteråt att det var nog fel ställe och ringa till. Att det är ju Uppsala universitet som äger skogen vid sidan. Kommunen har det på baksidan. Det kom ju en karl från kommunen och han hade med sig telefonnumret till Universitetet. Då kom jag ju på att det är ju deras mark. Men dom i Uppsala hävdar att remsan mellan vår tomt och bäcken hör till kommunen. Jaja, kommunens gubbar sågade av trädet lite så att det inte skulle ramla på hundarna när dom är ute. Den nedre delen av stammen är kvar, och hänger över äppelträdet. Den kommer kanske att vara kvar där till sommaren, vi får väl se. Maken fick alla fall tillstånd av Uppsala att såga ner träden han ansåg kunna ramla ner över huset. Dom pratade emot sig flera gånger där i Uppsala. Ena stunden är den lilla markremsan kommunens, nästa gång lovar dom oss att ta ner träd där. Ena gången hävdar dom att när dom gallrar så brukar ta bort ensamma träd. Hmmm... det är ju rena kalhygget där vid sidan och ändå så står dessa stora träd vid tomten. Fast trädet jag är mest orolig för är tallen hos grannen. Grannfrun själv är lite orolig över den, så nu är nog chanserna större att den försvinner snart. När dom från kommunen var här så lovade dom att hugga ner dom halvruttna björkarna på baksidan. 

 

Ja, det är tur att vi sover på nere i mitt gamla rum. Ifall det kommer fler träd så får vi alla fall inte dom direkt på oss. Hade mamma bott här fortfarande, så hade hon nog fått en hjärtattack. Trädet hade ju ramlat alldeles utanför sovrummet som hon använde. Men nu så har nog Sven lugnat ner sig, hoppas vi. 

 

Imorgon skall Lizzie och jag åka till Norberg och tävla i andra delen av Vintercupen.


ANNONS
Av Marru - 4 december 2013 23:58

Idag har man provat på båda bitarna ordentligt. Jag var med mamma till Falun idag. Hon skulle träffa reumatologen och sen skulle hon på en ortopedkonferans. Vi åkte hemifrån ganska tidigt för jag tänkte att vi skulle hinna handla före för att det inte skulle bli för stressigt sen. Jag skulle ju iväg och äta julbord på kvällen. Allt har ju en tendens att dra ut på tiden när man är med mamma. Så jag hade inte ätit mer än frukost på morgonen, flingor, mjölk och ett glas juice. Vi handlade det vi skulle i Borlänge, sen åkte vi vidare till Falun. När vi kom till Falun så kom vi in direkt, fast vi var där minst 15 minuter i förtid   . Reumatologen gjorde sina vanliga kontroller och frågor som han brukar. Sen skulle vi vidare till nästa avdelning. Där var det flera läkare och en arbetsterapeut. De tittade på mammas händer, och sa att om det skall opereras så blir det byten av leder, för det var det enda som det gick att göra med händerna. Då sa jag åt dom, att om det nu absolut inte är akut, så tycker jag att vi väntar med det. Att mamma borde få vila upp sig från alla lasarettsvändor nu. Det har ju varit mycket på sista tiden för henne. Jo, det kunde om ju förstå. Men de sa att om fingrarna som håller på och böjer sig låser sig fast, eller nåt så skulle hon höra av sig. För just den operationen är enkel, att de kan göra den med bara lokalbedövning. Fast med mamma verkar ju inget bli lätt. Men vi får väl se när det blir aktuellt. Sen pratade dom om ringarna som det är en i Tällberg som har tagit fram. Dom skall förhindra att fingrarna böjer sig. Mamma har köpt sådana för många år sen av henne i Tällberg. Men nu är dom antingen för stora, eller så har hon tappat bort dom. Men tydligen är det nåt som lasarettat har tagit in. Vi skulle få gå till arbetsterapeuten och prova ut ett par. När vi höll på där med ringarna så kände jag helt plötsligt mig väldigt svag, och svimfärdig. Måste bero på vad jag hade ätit, i princip ingenting med tanken på hur mycket klockan var redan. Jag var tvungen och sätta mig på en stol. Men det blev bara värre. Kallsvetten bara rann av mig. Till slut så blev jag tvungen och gå på toa, och efter det kände jag mig lite bättre. När vi åkte ner därifrån så var jag till kafeterian och köpte en kexchoklad.  Det är konstigt. Här hemma kan jag greja och dona hur länge som helst utan att tänka på mat. Fast det är klart, är jag hemma så kanske jag går till kylskåpet tex och dricker lite mjölk.

 

När vi kom hem så åkte vi hem till oss och fikade, sen skjutsade jag hem mamma. Och jag åkte vidare till Fagersta. Kennelklubben bjöd på julbord på Oti gård idag. Vi har varit där tidigare och ätit. Det är ett litet mysigt ställe. När vi är där så är det fullt. Det är skönt att vara på ett ställe där det bara är vi. De hade mycket sånt som man aldrig smakar på annars, och som jag lät bli den här gången också. Det fanns 6 olika sorters siller. Min favorit var sillen med bacon, och så tror jag det vart nåt mer på den. Sen fanns det olika sorters gravad lax, bla nåt med apelsin. Jättegod. Sen fanns det kött från olika sorters vilt. Ren, älg, hjort och vildsvin. Men som vanligt på julbord, så är det fiskdelen som är min favorit. Det är inte mycket av tallriken som syns när jag har fisk på den. Är det annat så är det nästan bara tallrik som syns, om jag inte försöker täcka den med ännu mera fisk   . Ja, en riktigt trevlig och mysig kväll har vi alla fall haft. 

ANNONS
Av Marru - 3 december 2013 23:52

Idag har vi då fortsatt med städningen av detta hus, och jag har tom fått upp mina dragspelstomtar. Maken har tom fått upp krokar för hundarnas koppel i hallen. Det tar sig med små steg. Sen har jag fixat till hyacinterna som jag köpte åt mamma och mig. Satt dom i låga fat, och sen var jag ut och hämtade nån grön mossa som vi hade på en sten vid komposten på baksidan. Mammas blev riktigt snygg. Hon brukar inte vilja ha hyacinter för dom luktar så starkt. Men så läste jag i en tidning att det finns sådana som luktar lite också. Så jag sa det till henne. Råkade se att Ica hade sådana med svag doft så jag ringde och frågade henne om hon ville ha. Jo, det ville hon ju.

 

Senare på kvällen så åkte jag till Norberg för att träna med Lizzie och Jeri. Vilken härlig känsla det var och slippa och tänka på att man måste åka hem snart för man måste sova. Jag åkte ju nästan en timme tidigare, för att träna agility med Lizzie. Jag är ju inte med på onsdagsträningarna eftersom jag inte vill åka till Norberg 3 ggr i veckan. Det är ju alla fall 5 mil dit nästan. Rallylydnadsträningarna känner jag att jag nästan måste vara närvarande på. Och valpträffarna med Jeri känns också som ett måste. 

 

Det var rent i hallen när vi kom dit. Det betyder alltså att det fanns inga hinder framme. Så då ställde jag hopphinder på rak linje, för att träna fart. Men jag ställde första hindret vid sidan av slalomet, så att vi också kunde träna slalomingångar och fart i slalom. Sen blev det en liten kombination, för att få fart över gungan också. Tänk om hon kunde springa så fort som hon sprang idag, och slalomingångarna tog hon också kanonbra. När vi var nöjda med agilityträningen så tänkte jag börja med ett rallylydnadsmoment i mästarklass. Tänkte ta dom en åt gången, och se till att det sitter ordentligt innan vi fortsätter. Så idag började vi med bärande av föremål. Men jag tänkte inte på att jag skulle göra det med henne på höger sida också. Kom inte på det förrän här hemma   . Men det gick bra på vänster sida. Vi får väl ta höger på torsdag. 

 

Sen började det droppa in folk, så då fick Lizzie sätta sig i bilen, och Jeri fick komma ut.  Han fick träna på att gå fint vid sidan, Och slalom med bågar.

Av Marru - 2 december 2013 23:27

Nu har man äntligen tid att göra det som behöver göras här hemma. Det har ju fått ligga i ide det senaste halvåret. För då har jag inte hunnit med annat än sova, jobba, laga mat och gå med hundarna. Jag har med andra ord det sista halvåret levt helt emot mitt motto. Som är "jobba för att leva, inte leva för att jobba" . Men nu tycker jag att jag har just levt för att jobba. 

 

Så nu har vi bestämt att vi måste få ordning i detta hus. Vi tar ett rum om dagen. Vi började nere i gillestugan. Nu ser det riktigt hemtrevlig ut där. Lizzie har lagt beslag på soffan där nere. Jag har också bestämt mig för att mina dragspelstomtar får hålla till där. Jag köpte ju 5 st tomtar igår, alltså dragspelstomtar. 

 

Sen på eftermiddagen så var jag till frissan och klippte mig. Efter det så fortsatte jag med klädkammaren. Där fanns det hur mycket grejer som helst som jag kastade. Bla gamla kläder. Imorgon så forstätter vi med hallen. Sen på kvällen så skall Jeri, Lizzie och jag åka till Norberg och träna.

 

Men nu blev jag så trött att jag knappt orkar hålla upp mina ögon. Så det är väl lika bra oh gå och lägga sig.

Av Marru - 1 december 2013 22:38

Hmmm....har visst glömt att skriva på ett par vecckor och vi som har gjort sååååå mycket, som vanligt   . Så det är väl lika bra och ta det i tur och ordning. Vi börjar med lördagen 27 november. Då var det dags för vår Vintercup. Det är ju en tävling som vår klubb har haft i flera vintrar nu. Det är 6 omgångar, varannan gång agility och varannan gång hoppklass. 3 lopp varje gång. Dom 10 första placeringar får poäng, vinnaren får 10 poäng och sen går det neråt till 1 poäng. Den som har mest poäng när cupen är slut får ett fint pris. Ett presentkort på Intersport. Men det blir även småpriser på deltävlingarna. Vi började då med 3 agilitylopp. Den här gången så skulle det bli klass 1 banor i början, sen blir det svårare. Inofficiella tävlingar brukar ju vara klass 2 banor. 

 

Jag har försökt jobba på fart med Lizzie, och säkerhet i slalomet. Jag kommer inte ihåg nåt särskilt om loppet, annat än vi kom på 5:e plats. Hon var lite trög på gungan som vanligt, så vi fick över 1 sek tidsfel. Men slalomet är betydligt snabbare än förut. Andra loppet diskade vi oss. Har för mig att det var pga hon hoppade över ett hinder från fel håll. Tredje loppet gick också hyfsat. Vi kom på 6:e plats där med lite över 4 sek tidsfel där. Hon stod lite längre på gungan än förra gången. Vi har alla fall fått 11 poäng i Vintercupen. Visserligen så räcker det ingenstans. Men det spelar ingen roll, det är alla fall roligt att vi får poäng överhuvudtaget. Dessutom så tog Lizzie alla 3 slalom bra, vilket jag är nöjd med. 

 

Efter tävlingen så bad jag en klubbkompis och hjälp mig med ett spår åt Jeri. Ett likadant som vi slutade med på kursen. Alltså att en person tar hans favoritleksak. Retas lite med den och går in i skogen. Lägger ner ett föremål, i det här fallet en handske en bit bort så att jag ser den. Sen går i en båge en bit för att senare komma ut på vägen igen, och lämna leksaken där. Selen la jag som vanligt i början av spåret. Sen väntade vi en stund. Jag satt på han selen, och han började ddra iväg dit han skulle. Handsken hittade vi, men han var inte nå leksugen utan ville bara iväg igen. Men så vi ett ställe så fastnade han med nosen lite väl länge vi nån doft, så han kom av spåret. Så jag fick ropa på min klubbkompis att hon kunde komma fram. 

 

Efter det så stack vi och letade på några cacher. Det är en ny hobby som jag dragit på mig. Det verkar alla fall vara väldigt poppis bland rallylydnaddsdomare. Man använder en GPS för att hitta föremål. I det här fallet är det burkar av olika storlek och utseende. I burken finns det alltid en pappersremsa som kallas för logg. Där skall man skriva dagens datum och sitt nick man använder. I burkarna kan det även finnas annat också. Det beror lite på burkens storlek, vad som får plats i den. Men alla fall så hittade vi 2 stycken såna också. 

 

På söndag så tror jag att vi var hemma. Under veckan har jag jobbat min sista vecka på stålrör. Var eftermiddag, men hade tur och fick byta till förmiddag på fredag. Jag kan väl inte påstå att jag längtar tillbaka dit. Men nu har vi alla fall kommit till den här helgen.

 

Igår var då Lizzie och jag och tävlade rallylydnad i Rättvik. Vi åkte tidigt på morgonen, fast vi inte hade behövt vara där förrän efter lunch. Men jag samåkte med min geocachande klubbkompis. Vi tog en cache direkt på parkeringen där vi träffade i Borlänge och hon lämnade kvar sin bil där. Sen tog några stycken till innan vi kom vi till Rättvik. Nybörjarklassen började dagens tävlingar. Min klubbkompis gick 2 fina rundor och fick sina kvalificerande resultat, och kom upp till fortsättingsklass. Jag stod vid sidan och tittade på banorna, och tänkte att det är nåt som inte stämmer. Där står domaren med en skrivare, och en som bakskriver. Hmmm....men vad är det där för person då som sitter där alldeles ensam på banan tänkte. Så jag var och frågade en av funktionärerna vad det var för nytt dom har hittat på. Varför sitter det en ensam person är. Det var visst en domaraspirant, men hon hade ingen skrivare. Så hon satt där och bakdömde och skrev samtidigt. Det blir ju inte bra, hon missar ju en massa när hon skriver. Så jag sa att jag kan gå och skriva åt henne. Hon vart ju jätteglad över det. Särskilt som hon hade lite problem med att komma ihåg och säga siffrorna på banan, och upptäckte att jag höll reda på momenten själv. Då kunde hon koncenterar sig på att döma. Jag vet med mig själv hur svårt det var i början och komma ihåg och säga vilket nummer ekipagen är på. Men numera tycker jag att det går ganska bra med den biten.

 

Men nästa klass var jag tvungen och säga ifrån. Var ju tvungen och ge Lizzie lite uppmärksamhet. Så vi gick ut på en promenad hon och jag, och tog en cache på samma gång   . Sen till slut så blev det vår tur och starta. Första banan var det nästan bara högerhandling på. Just den biten var jag inte så orolig för, att det var mycket högerhandling. För när vi tränar så accepterar hon att vara på min högra sidan. Problemet är svängarna, och 360º snurren till höger med hund på höger sida. Svängarna på vänster sida fixar vi lätt. Hon sätter vid min fot, och säger jag fot och svänger så gör hon det samtidigt. Men hon får inte in kommandot för höger sida för att jag skulle kunna göra det i höger svängarna med henne på höger sida. Så klart så var det en del sånt på den banan.

 

Det började med ett sidbyte framför. Vi brukar inte ha några större problem med det bytet från vänster sida till höger. Men igår så ville det sig inte riktigt. Så vi fick ett litet avdrag där. Men den där 360º snurren som jag var lite orolig för, den gick ganska hyfsat. Enkel slalom, lite oenighet. Sen blev det en sån där höger sväng igen. Sitt, sväng höger, sitt. Där rök 3 poäng. En enkel slalom igen, och lite oenighet där igen. Efter det så gjorde vi den snyggaste 3 steg bakåt på höger sida som vi nånsin gjort på en tävling. Sen var det ett frontmoment, och hon kom tillbaka på vänster sida. Efter det en frestelse. Där är nog det största problemet att hon kan börja stirra på mig så att hon missar att hon trampar på både koner och frestelser. Men det gick bra denna gång. Sen har vi ett sidbyte igen, och frestelsen med henne på höger sida. Och nånstans där kom skönsången igång. Ja, hon är ju en sån som måste snacka av och till. Alltså inte skälla för då hade vi fått 5 poängs avdrag hela tiden. Nej, utan riktig colliesnack. Man är väl inte collie för ingenting heller   . För sen kom ett moment, tror det var sitt-stå-sitt. Sen hade vi en vänster sväng med sitt före och efter. Tror det var en snurr där också före mål. Det är dom där momenten med sitt som får Lizzie och muttra. Hon tycker nog att jag är tjatig. När jag gick av banan så kände jag att det där gick väl så där. Att vi skulle bli på gränsen och få 70 poäng. Sen var det dags för honnören. Det var sitt på höger sida. Hon satt hela tiden, men hon rörde lite på tassarna så hon fick lite avdrag där. Men vi slutade alla fall på 86 poäng   , och en 3:e placering. En rosett fick vi också   . Visserligen så missade jag den prisutdelningen för jag höll på och kolla min bana inför dagens tävling. Domarens kommentar på den banan var "snygg runda med protester" .

 

Men sen vart det ganska snart för nästa banvandring. Där var det inte lika mycket höger handling. Men även där fanns det en sån där höger sväng med sitt, sväng höger, sitt med hund på höger sida. Den banan började med en 360º vänster, och det har vi inga större problem med. Sen kom det ett vanligt frontmoment från nybörjarklass. Hon satt sig framför mig. Men sen, vete sjutton hur hon tänkte där, men när jag skulle ha tillbaka henne till sidan så lägger hon sig. Jaja, det är inget att göra åt det. Göra om det gör jag inte. Sen hade vi ett sidbyte. Efter det ett sitt-lämna kvar och kalla in. Stanna kvar är inte hennes starka sida, så jag trodde att hon skulle komma efter, men jag hann kalla in henne innan hon började komma efter. Sen tror jag att efter det kom den där höger svängen. Lite strul var det men vi fick till den. Efter det ett sidbyte från höger till vänster. Det är inte vår starka sida, och det märktes också. Jag bara såg avdragen rassla i mitt inre. Kommer inte ihåg vad det var för nåt på slutet. Men det var nog inte nåt avancerat, för vi klarade av det någorlunda hyfsat. Det var nog några moment med sitt för hon sjöng vacker för domaren   . Just ja, det fanns ju ett hopp med också. Alltså en agilityhund som springer förbi hopphindret   . Undrar hur hon tänkte där. Så det var ju bara att göra om och göra rätt. Även den här banan hade sitt på höger sida i honnören. Men den här gången så rörde hon inte på tassarna utan satt stilla. Men sen när säkert över halva tiden hade gått, så lägger hon sig. Jaha, det var det tänkte jag. Tänkte låta henne ligga där. Men så kom jag på att det kan jag ju inte göra för då blir vi ju underkända. Så jag satt upp henne igen. Jag sa åt henne att nu är du körd tjejen. Hon bara tittade på mig   . Men jag trodde visst att det gick mycket sämre än vad det egentligen gjorde på banan. För vi fick alla fall 74 poäng, och 12:e plats. Domaren kommentar på denna var "Trevligt ekipage, vacker sång"   . Sa åt domaren idag att jag hoppas vi får tillfälle och underhålla han med sång nå fler gånger. Ja, det var den tävlingen. Vi har nu gjort det jag ville, få klart med avancerad klass så vi kan starta i mästarklass. Här skall nu börjas träna mästarklassmoment lite åt gången. Förhoppningsvis skall vi kunna starta i en mästarklass nån gång under våren. Jag skall börja läsa momentbeskrivningarna riktigt ordentligt. 

 

Sen var det dags och börja åka hemmåt. Vi tog det lugnt, och plockade den ena cachen efter den andra. Jag hade ju i fredags kollat vad det fanns för cacher efter vägen på datorn, och kollat vad det fanns för hintar till dom. Hittade en hel del som skulle finnas på hållplatser efter vägen från Insjön till Borlänge. 30 skulle dom vara sammanlagt, men alla var inte efter riksvägen. Tror vi tog 12 av dom igår, sen tog jag ett par av dom idag. Det var såna som var efter en mindre väg. Tänk att man kan bli så glad över att hitta en plastburk   .

 

Ja, idag var jag då till Rättvik igen, för att döma nybörjarklass. Tror det var såna som egentligen blivit bortlottade från gårdagens tävling som blivit flyttade till idag så att dom också fick tävla. För jag fick ett akutanrop om att döma just dom. Samtidigt så var det en domaraspirant som skulle göra sitt domarprov under den första tävlingen. Det var relativt lättdömt idag. Hon som gjorde domarprovet fixade det också. Så nu har vi ytterligare en till domare här i närheten. Jag var glad med båda mina före lunch, så jag kom hem tidigt idag. På väg hem så passade jag på och ta några cacher. Kunde ju inte låta bli.  

 

Väl hemma så vilade jag en stund, sen var jag ner till byn och kollade på julmarknaden. Det var väl inte så hemskt livat. Men lite rörelse fanns det. Det fanns en som sålde kålrotslåda och morotslåda. Så jag köpte en morotslåda åt mamma. Kålrotslåda gör jag själv, morotslåda gillar jag inte. Sen gick jag ner till Folkets hus, och kollade vad dom sålde där. Hittade inget intressant. Sen gick jag till Meken. Där fanns det också lite hemslöjd till salu. Där hittade jag en liten garntomte som spelade dragspel. Jag samlar ju på sådana, och det har vållat mig ett litet problem nu. Jag vet inte vart jag skall ställa dom nu. Har ju förut haft dom på bokhyllan. Men nu står det en tv där, så det går ju inte. Så jag måste hitta på nåt nytt. Men jag hade gärna haft dom alla stående på samma ställe. Efter Meken gick jag till loppiset. Där hittade jag 3 st dragspelstomtar till. Maken har dessutom köpt en igår. Så jag har 5 nya tomtar i år.

 

Ja, det var väl i stora hela det som hänt här. Imorgon skall jag börja göra i ordning här, och få till lite jul inne också. Inte bara ute. Nästa lördag är det dags för Vintercupen igen. Då är det 3 gånger hoppklass. Men jag hoppas ju att jag skall ha nåt att skriva före det. 

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Chat

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Translator

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Banners

Hundsidor

Målarbodens blommor

Länkar

Recept

Väder

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Colliekompisarna med Blogkeen
Följ Colliekompisarna med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se